Internet afsluiten | alles wat je moet weten.

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder internet. Je kan het overal gebruiken en je hebt het elke dag nodig. Wanneer je op jezelf gaat wonen of verhuizen is het dus ook belangrijk dat je internet gaat afsluiten. Maar dit wereldje kan weleens overweldigend zijn. We lichten je dan ook graag in over de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je internet wilt afsluiten.

Soorten internetverbinding

Wanneer je internet wilt afsluiten heb je de keuze tussen verschillende soorten verbindingen. Hierbij is de ene sneller dan de andere, maar niet elk soort is overal te verkrijgen. We leggen je hieronder uit welke soorten er zijn, zodat jij weet welke het beste bij jou past.

ADSL en VDSL

ADSL staat voor asymmetric digital subscriber line en is een type breedband verbinding. Hierbij loopt er een koperdraad over je telefoonlijn, zodat er een internetverbinding gemaakt kan worden. Je hebt voor ADSL dus wel een telefoonaansluiting nodig. 

De snelheid van een ADSL-verbinding is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zal je internetverbinding slechter zijn als je verder van de wijkcentrale van je aanbieder woont. Dit is vooral het geval wanneer je verdere dan 2 km hier vandaan woont. Daarnaast zal je internetsnelheid er ook onder lijden als je tegelijkertijd probeert te bellen, tv te kijken en op het internet wilt surfen. Bij ADSL gaat het downloaden van gegevens sneller dan het uploaden van gegevens. Vandaar het woord asymmetric in de naam ADSL.

Een reden om voor ADSL te kiezen is, omdat het op bijna elk adres beschikbaar is. De kosten van ADSL worden steeds lager, door de opkomst van nieuwe internettechnieken. Dit betekent dus goedkoop internet.

VDSL is gelijk aan ADSL, maar hierbij is de verbinding iets sneller en de afstand tot de wijkcentrale is vergroot. Dit maakt VDSL echter ook iets duurder dan ADSL.

Kabelinternet

De kabelverbinding werkt ook met een koperdraad, alleen niet met de telefoondraad maar via een coaxiale kabel. Dit zorgt ervoor dat de algemene snelheid van je internet een stuk hoger is. Het fijne aan kabelverbinding is dat deze niet wordt beïnvloed door het eventueel tegelijk gebruiken van de telefoon en tv. Je kunt alleen een vertraging van het internet ondervinden als er meerdere mensen op hetzelfde kabelnetwerk gebruik maken van het internet. Je afstand tot de wijkcentrale speelt bij kabelinternet geen invloed op je internetsnelheid. 

Bij kabelinternet is het wel belangrijk om te weten dat je tv- en internetabonnement bij elkaar horen. Als basisdienst moet je televisie afnemen bij een provider en hierbij kun je internet afsluiten. Hierdoor kan je abonnement duurder uitvallen.

Glasvezel

Glasvezel werkt niet met koperdraad, maar met lichtsignalen door een draad die zo dun is als een haar. Met deze internetverbinding is je internetsnelheid nog hoger. Het is de snelste verbinding tot nu toe, maar hij is niet in elk postcodegebied te verkrijgen. Een glasvezelkabel is kwetsbaarder dan een koperdraad, maar hij is wel beter bestand tegen veel voorkomende problemen zoals vocht. Hierdoor is het risico op storingen erg klein. Dit maakt glasvezel betrouwbaarder dan de andere soorten internetverbinding. Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale woont en hoeveel personen in de wijk op het internet zitten. Je internetsnelheid blijft even snel.

Wat is: alles-in-1 pakket?

Wanneer je internet wilt afsluiten heb je de keuze tussen veel verschillende pakketten. Een van deze pakketten is het alles-in-1 pakket. Wanneer je gebruik maakt van zowel telefoon, internet en tv, dan kun je het beste kiezen voor een alles-in-1 pakket. Hiermee bespaar je jezelf tijd en geld. Je betaald er namelijk een vaste maandprijs voor en zo heb je maar met een bedrijf, factuur en aanspreekpunt te maken.

Wat is een internetprovider?

Wanneer je internet wilt afsluiten zul je ook op zoek moeten gaan naar een provider. Een internetprovider is een bedrijf dat tegen betaling een internetabonnement aanbiedt. Zij zorgen ervoor dat jij een aansluiting op het internet krijgt. Elke provider hanteert zijn eigen prijzen.

In Nederland kun je tussen verschillende providers kiezen die verschillende soorten internetverbindingen, pakketten en internetsnelheden aanbieden. Maar niet elke internetverbinding kun je bij elke internetprovider krijgen. Wanneer je naar verschillende providers gaat kijken is het belangrijk dat je kijkt of ze het soort internetverbinding kunnen leveren die jij wilt. Daarna kun je kijken of ze de gewenste snelheid kunnen leveren, in welk pakket dit zit en wat hiervan de kosten zijn. En als laatst kun je nog eens gaan kijken hoe vaak er storingen zijn bij die provider in jouw postcodegebied.

Wat is internetsnelheid?

Bij het afsluiten van internet is de snelheid van het internet ook een belangrijke factor die je moet meenemen in je keuze. Langzaam internet kan misschien voordeliger zijn, maar als je steeds erg lang moet wachten voordat internetpagina’s zijn geladen dan raakt je geduld snel op. Sneller internet betekent dat je minder lang hoeft te wachten voordat een mailtje is verstuurd, een filmpje is geladen en je hoeft minder lang te wachten bij het uploaden van nieuwe foto’s op je social media. Internetsnelheid wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mbit/s). 

Wanneer je maar heel sporadisch het internet gebruikt en dit voornamelijk doet om mailtjes te sturen of om op simpele websites te surfen dan heb je genoeg aan een lichte internetsnelheid tot 20 Mbit/s. Zit je geregeld op social media, kijk je graag filmpjes op youtube en check je geregeld verschillende websites, dan is een normale internetsnelheid van 20 tot 50 Mbit/s meer wat voor jou. Zit je nou heel veel op internet, kijk je interactieve/digitale tv via internet en download je geregeld grote bestanden? Dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor een zware internetsnelheid vanaf 50 Mbit/s.

Ben je niet tevreden over de snelheid van je internetverbinding? Kijk dan bij je provider of je de optie hebt om deze te verhogen of te verlagen. Dit is namelijk mogelijk bij sommige providers zonder dat je daar heel veel voor hoeft te doen.

Benieuwd naar de nieuwste aanbiedingen en prijzen? Vergelijk hier alle providers

photo-of-a-woman-holding-an-ipad-761977